Serbian Bulgarian Croatian English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Romanian Russian Slovenian Spanish

Zanimljivosti

Doktor nauka Aleksandar Drljačić

     Dr Drljačić je zaposlen na Veterinarskom specijalističkom institutu u Šapcu, a za „čarobni mineral” počeo je da se interesuje mnogo pre nego što je to postalo „moderno”. Za ovaj mineral naš sagovornik je čuo još krajem 90-tih, kada je zeolitom izolovan reaktor u Černobilu, a davan je i ljudima koji su direktno ozračeni.

     Doktor Drljačić napominje da mnogi strahuju da bi zeolit, ako ga uzimaju, mogao da veže i vitamine i potrebne minerale. Međutim, kako objašnjava, ovaj strah je neopravdan. Zeolit ne izaziva hipovitaminozu ili demineralizaciju organizma.

     Preporučuje se da se konzumira termički obrađen zeolit koji je sitne, mikronske granulacije. Obično se kaže da je takav „aktivniji”, a od Aleksandra Drljačića saznajemo i - zašto.

     Delovanjem visoke temperature neutrališu se sve štetne materije koje se mogu naći u rudama. Pre svega, može doći do kontaminacije bakterijama, plesnima itd. (zeolit ih, ipak, samo u određenoj meri može neutralisati), a termička obrada uklanja tu opasnost. Drugi razlog je što se time snižava sadržaj vlage na jedan posto i povećava se sposobnost zeolita da vezuje vodu, ali i štetne materije. A smanjenje veličine čestica omogućava zeolitu da jače deluje - što je čestica manja - veća je sposobnost vezivanja štetne materije.

     Inače, dr Drljačić je ranije koristio zeolit iz Vranjske Banje koji je, kako kaže, najkvalitetniji kod nas. Međutim, smatra da je kvalitet domaćeg zeolita na ostalim nalazištima u Srbiji prilično promenljiv.

     Kod nas postoji više nalazišta: Slanci, kod Beograda, na Fruškoj gori (gde se ne eksploatiše, jer je to teritorija Nacionalnog parka), kod Kopaonika... Međutim, problem je što je koncentracija klinoptilolita u našim ležištima promenljiva. Od domaćih, smatram da je i dalje najbolji onaj iz Vranjske Banje!

 

Doktor nauka Aleksandra Daković

     Naučni saradnik Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina - ITNMS iz Beograda, Dr Aleksandra Daković je rekla da  ležišta prirodnog zeolita postoje u južnoj Srbiji i da je naročito dobar zeolit kod Vranjske banje, gde se nalazi ležište Zlatokop. Ona je kazala da u okolini Brusa postoji ležište Igroš, gde takođe ima dobrog zeolita, ali da je to nedovoljno za potrebe domaćeg tržišta.

 

GLAS Javnosti, Beograd - 12.11.2003.

     Ako vas svrbi među prstima, ako vam se znoje noge, nemojte uzalud da se češete i nervirate. Stavite ovaj kameni prašak u cipele i problem je sto posto rešen. Ovim praškom možete da operete zube, slobodno, jer on leči desni i skida kamenac. Ako vam je zub, pak, pokvaren, stavite zrnce praška u šupljinu i izlečite ga.

     Kad kuvate, stavite negde iznad šporeta vrećicu ovog praška i niko iz komšiluka neće znati da vi za ručak imate kupus. A kad pušite, sipajte u pepeljaru malo ovog praška, i prostorija će biti sveža. U staju, takođe, stavite ovaj prašak, biće kao apoteka. Naprskajte kamen dezodoransom i stavite ga u automobil, pa će sveže mirisati najmanje tri-četiri meseca. A onda, po potrebi, ponavljajte sa prskanjem. Prašak leči i razne kožne i venerične bolesti. Ovaj čudotvorni kameni prašak zove se zeolit, i potreban je svakom domaćinstvu u gradu i na selu - kaže Dobrivoje Bojović.

     Nisu slučajno Grci ovaj mineral vulkanskog porekla koji ima visoku sposobnost absorpcije nazvali "kamenom života". Zeolit ima široku primenu u prečišćavanju pijaćih i otpadnih voda, u sprečavanju štetnog dejstva radioaktivnog zračenja, u stočarstvu za sprečavanje štetnog dejstva mikotoksina, u poljoprivredi za rekultivaciju zagađenog zemljišta, u hemijskoj industriji. Zeolit čisti teške metale, amonijak i sve druge štetne komponente koji se nalaze u vodi, a koje najčešće dolaze nemarom čoveka.

     Britanci su nekada zagađenu Temzu prečistili zeolitom, tako da je ona danas jedna od najčistijih evropskih reka. Rusi su Černobil zatrpali naslagama zeolita da bi sprečili radioaktivno zračenje i na taj način spremili katastrofu svetskih razmera. Japanci ovu rudu zovu "čudesni kamen"...

     Ovaj čudotvorni kamen na ovom prostoru otkrili su Rusi još 1903. godine, ali je njihov nalaz u fioci nekog od univerziteta u Moskvi skrivan više od tridesetak godina, da bi ga mlađi naučnici, začuđeni nalazom "iskopali" iz fioke i saopštili Beogradu. Ruda je otkrivena i isprobana.

 

NATO istraživanja - zeolit standardna oprema vojnika

     Američki „Tri of Life Rejuvenation Center” sproveo je pilot studiju o detoksifikaciji teških metala, DU – urana, kao vrlo raširenog radioaktivnog kontaminata koji je posledica upotrebe naoružanja, zatim PFOA-teflonske kiseline kao kancerogenog elementa teflona, te još 14 do 26 teških metala, pesticida, herbicida i mikotoksina. Detoksifikator je bio zeolit u kombinaciji s hlorofilom iz zelenog soka. Analizirani su sadržaji toksina u jetri, plućima i mozgu. Istraživane osobe su inicijalno imale prosečno 90 do 95 odsto toksina u vitalnim organima. Nakon mesec dana uzimanja zeolita i zelenog soka sve su osobe imale 0 (nula) toksina, što znači da je organizam očišćen 100%.

Od tada NATO je uveo zeolit kao deo standardne opreme svojih vojnika.

 

NASA - upotreba zeolita u svemiru

     NASA - Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja je takodje ukljucila zeolit u svom svemirskom programu.

     Koriste ga za detoksikaciju vode, vazduha, odredjenih materijala (npr. kreveta na kojim spavaju astronauti), pa cak i urina astronauta koji, nakon što prođe određenu proceduru reciklaže, postaje pitak kao voda. Obzirom da su i sami astronauti izloženi visokom stepenu radijacije, i oni ga redovno koriste za detoksikaciju organizma.

 

Dr Irene Barret, lekar prirodne medicine

 

 

TV Kragujevac, Zeolit - Zeolite