Serbian Bulgarian Croatian English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Romanian Russian Slovenian Spanish

Artemisia Annua 50ml + Kopriva 50ml

PDFŠtampaEmail
Cena:
Prodajna cena: 3700,00 Дин.
Proizvođač: Salus Vita
Opis

Kineski slatki pelin (Artemisia annua) + Kopriva (Urtica dioica)

Latinski naziv: Artemisia annua. Kineski naziv: Qinghaosu. Engleski naziv: Chinese sweet wormwood.

Nastanak imena: Naziv Artemisia dolazi od imena grčke boginje Artemide (grč. Artemis), ćerke Zevsa i Lete, sestre bliznakinje Apolona, boginje Meseca, zveri, lova, svadbe i porođaja, zaštitnice devojaka. Po drugom tumačenju naziv je po ženi i sestri Mauzola koja se zvala Artemizija II, poznavalac biljaka i medicine (podigla poznati Mauzolej u Halikarnasu, jedno od 7 svetskih čuda). Reč Annu dolazi od lat. Annus - godina, odatle annuus - jednogodišnji ili annua - jednogodišnja (trajnost biljke).

Opis biljke: Slatki pelin (Artemisia annua) je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda pelina (Artemisia) koji pripada porodici glavočika (Asteraceae). Autohtona je sorta iz umerenih područja Azije, ali je zbog svog medicinskog značaja danas raširena širom sveta, posebno u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi i Severnoj Americi. U prirodi raste kao korovska biljka.

Stablo je uspravno i smeđe boje, biljka je prekrivena sitnim dlačicama, a u visinu u prirodi naraste od 30 do 100 centimetara. Kultivisane biljke mogu da narastu do 2 metra. Listovi su raščlanjeni obično u dva ili tri manja lista, dužine su između 3 i 5 cm. Cvetovi su pojedinačni, žućkasto-zelenkaste boje i imaju prečnik od 2−2,5 cm, a cvast ima oblik grozda. Plodovi su sitne semenke bez papusa, prečnika između 0,6 i 0,8 mm. Cveta od jula do avgusta, a semenke se formiraju od avgusta do septembra. U zavisnosti od klime i geografske širine vegetacioni period traje od 190 do 240 dana.

Hemijski sastav: Jedan od najvažnijih hemijskih sastojaka slatkog pelina je organsko jedinjenje artemisinin čija koncentracija u osušenim listovima divljeg slatkog pelina iznosi između 0 i 1,5 %. U novim hibridima koncentracija ovog jedinjenja je nešto viša i iznosi i preko 2 %. Osim artemisina slatki pelin u sebi sadrži još dosta lekovitih materija koje u sinergiji čine ogromne koristi za čovekovo zdravlje. Najvažnije su: kvercetin, luteolin, kamfor, beta-sitosterol i karvakol.

Lekovito delovanje: Koristi se kod: svih vrsta karcinoma, krvarenja, proliva, malarije, lupus eritematodes, groznice, astme, infekcije oka, kolere, groznice Denga, bronhitisa i upale grla, atletskog stopala i ekcema, raznih ostalih tropskih parazitskih bolesti, bolesti kože, hepatitisa B, letnjih proliva i povraćanja, jake groznice, protiv gušenja, deluje kao insekticid, protiv visokog pritiska, dijabetesa, ešerihije koli, salmonele, kandidijaze (kandida - Candida albicans), prostatitisa i BPH (Benigna Hiperplazija Prostate), HPV (Humani Papiloma Virus), heliko bakterije (Helicobacter pylori) itd.

Lekovitost: Kao što je već rečeno, u kineskoj tradicionalnoj medicini slatki pelin se od davnina koristi za lečenje raznih bolesti. Lekovita svojstva ove biljke se najviše ogledaju u njenoj sposobnosti jačanja imuniteta. Slatki pelin se najpre koristio samo kao lek protiv groznice i malarije, a danas je najpopularniji zbog svoje sposobnosti da leči rak. Istraživanja su pokazala da slatki pelin, ako se koristi sam, može da smanji ćelije raka za 28%, dok u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin može u potpunosti da uništi ćelije raka i to za samo 16 sati. Ovo neverovatno otkriće još uvek nije u potpunosti priznato u farmaceutskoj industriji, mada postoje brojni dokazi o izlečenju ove smrtonosne bolesti zahvaljujući biljci slatki pelin.

Naime, najznačajniji sastojak slatkog pelina je artemisinin koji ima citotoksično dejstvo i u kontaktu sa gvožđem može da uništi ćelije raka. Za razliku od hemoterapije koja osim što ubija maligne ćelije raka ubija i zdrave ćelije, slatki pelin gotovo uopšte ne utiče na zdrave ćelije. Ova biljka ima neverovatnu sposobnost da ubija samo one loše kancerogene ćelije koje uzrokuju bolest i zbog toga je slatki pelin bolja opcija od mnogih standardnih lekova. Osim što uspešno leči rak, slatki pelin se koristi i za lečenje raznih kožnih bolesti i infekcija, jer ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo. Dobar je za lečenje dizenterije i tuberkuloze, nervoznog stomaka, psorijaze, lupusa, a iskustva su pokazala da pomaže i u lečenju astme.

Kako deluje artemisinin kod karcinoma: Slatki pelin pokazuje jak antikancerogeni efekat koji je dokazan. Između ostalog sadrži materiju artemisinin (seskviterpenoid - izgrađena od 3 izoprenske jedinice, koji sadrži laktonski prsten sa neobičnim peroksidnim mostom koji je verovatno odgovoran za delovanje, nama bitno kod karcinoma). Ćelije karcinoma preuzimaju puno veću količinu gvožđa nego normalne ćelije. Gvožđe krvlju prenosi glikoprotein (supstanca građena od šećera i belančevine) transferin i u ćelijuu ga unese preko "vrata" ne kojima je tzv. transferin receptor i oba ulaze u ćeliju, gde se smanjivanjem kiselosti otpušta gvožđe sa transferina (gvožđe ostaje u ćeliji) a receptor i glikoprotein transferin odlaze nazad do površine ćelije (receptor ostaje na ćeliji i čeka novi transferin sa gvožđem, a prazni transferin odlazi u krvotok i veže nove jone gvožđa). Inače i naučno je dokazano da karcinomske ćelije imaju više transferin receptora nego normalne ćelije.

Kad se spoji sa jonima gvožđa u ćeliji postane agresivni, slobodni radikal, i ubija kancerogenu ćeliju. Posebno je efikasan kod karcinoma dojke, pluća i prostate. Proučavaju se njegovi derivati i mnoge slične materije u smislu ovakvog delovanja i realno pružaju izvanrednu nadu u borbi protiv gotovo svih oblika karcinoma.

Zašto kopriva: Naučna istraživanja u In Vitro uslovima su pokazala da slatki pelin, ako se koristi sam, može da smanji ćelije raka za 28%, dok u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin može da uništi čak 98% ćelija raka i to za samo 16 sati. Obzirom da je kopriva poznata kao jedan od najvećih prirodnih izvora gvožđa, u potpunosti je opravdana njena priimena u kombinaciji sa slatkim pelinom.

Uslovi čuvanja: Čuvati na tamnom i suvom mestu na sobnoj temperaturi van domašaja dece.

Način upotrebe: 3 puta dnevno po 20-40 kapi rastvoriti u mlaku vodu, čaj ili prirodni sok. Pre upotrebe bočicu tinkture dobro promućkati. Nakon 8 dana korišćenja slatkog pelina napraviti pauzu od tri dana, a zatim ponoviti ciklus.

Protokol korišćenja slatkog pelina: 30 kapi slatkog pelina + 30 kapi koprive rastvoriti u malo sveže ceđenog soka od grejpfruta + 3g Omega 3 + 1g vitamin C. Oko 30 minuta pre doručka i ručka, odnosno 3-4 sata posle večere. U danima pauze uzimati sledeću kombinaciju (bez kapi slatkog pelina): 30 kapi koprive + 3g Omega 3 + 1g vitamin C.

Preporuke za korišćenje:

- Artemisinin treba uzimati na prazan stomak, a najbolje pola sata pre jela, odnosno 3-4 sata posle večere

- Večernja doza Artemisinina je najvažnija jer je kancer najviše aktivan noću

- Neka istraživanja su pokazala da sok od grejpfruta može da poveća biološku vrednost artemisinina

- Artemisinin uzimati sa kefirom, maslinovim uljem ili ribljim uljem kako pi se povećala apsorbcija i smanjilo opterećenje stomaka

- Neki istraživači veruju da korisnici artemisnina doživljavaju autoindukciju pri čemu telo metabolizira lek tako brzo da nivo krvne plazme opada, a samim tim opada i efikasnost artemisnina. Iz tog razloga se artemisinin ili slatki pelin koristi 8 dana a tri dana se pravi pauza u korišćenju

Upozorenje: Tinktura slatkog pelina se ne preporučuje u trudnoći (može dovesti do spontanog pobačaja), tokom dojenja i osobama alergičnim na neki od sastojaka tinkture. Dijabetičari moraju voditi računa pri konzumiranju slatkog pelina, jer može izazvati hipoglikemiju. Dok u kombinaciji sa drugim lekovima, slatki pelin može da dovede do aritmija.

ZA OVU AKCIJU DOSTAVA JE BESPLATNA.

Price for other countries: 30,00 EUR